איך מתגרשים

Share This Post

איך מתגרשים?

אנשים רבים סבורים שניתן לבחור היכן מתגרשים(בבית המשפט לעניני משפחה או בבית הדין הרבני) אלא שמדובר בטעות כאשר מדובר ביהודים.

יהודים יכולים להתגרש רק בבית הדין הרבני.

מדוע קיים הבלבול?

את כל שאר ההליכים שנלווים לגירושין כגון מזונות, חלוקת רכוש וזמני שהות(לשעבר משמורת) ניתן לבחור האם לנהל בבית המשפט לעניני משפחה או בבית הדין הרבני.

פעמים רבות מתבלבלים בין הליך הגירושין שהוא מתנהל רק בבית הדין הרבני לבין ההליכים הנלווים שיכולים להתנהל הן בבית המשפט לעניני משפחה והן בבית הדין הרבני.

כיצד מתגרשים בני זוג יהודים?  בשתי דרכים;

הדרך הראשונה ;

בני זוג יכולים לערוך הסכם שכולל את הסכמתם לגירושין וכן את הסכמותיהם בכל שאר הנושאים הנלווים לגירושין ולהגישו לאישורו של בית המשפט לעניני משפחה.

האם ניתן לחסוך את שלב אישור ההסכם על ידי בית המשפט ולהסתפק בהסכם בין הצדדים?

לא!  על מנת שההסכם יהפוך להיות פסק דין – בשונה מהסכם רגיל, יש להגישו לבית המשפט לעניני משפחה ולהתייצב לדיון במסגרתו השופט יוודא כי הצדדים הבינו את ההסכם עליו חתמו ורק לאחר מכן השופט יאשר את ההסכם והוא יהפוך להיות פסק דין.

חשוב להבין שמאחר ורק לבית הדין הרבני יש סמכות בעניני גירושין, על מנת להתגרש יצטרכו הצדדים לפנות בבקשה מוסכמת לבית הדין הרבני ולהגיש שוב את ההסכם שאושר על ידי בית המשפט למשפחה.

מדוע נדרש אישור כפול?

לבית המשפט לעניני משפחה אין סמכות לאשר את הגירושין ולא לנהל את טקס הגירושין שמתנהלים כאמור רק בבית הדין הרבני.

לכן, בית המשפט לעניני משפחה יוכל לתת תוקף של פסק דין לכל תניות ההסכם למעט נושא הגירושין שנמצא בתחום סמכותו של בית הדין הרבני.

לאחר שההסכם אושר ע"י בית המשפט למשפחה והפך לפסק דין, הצדדים יגישו בקשה מוסכמת כפי שתואר לעיל ובבית הדין הרבני יתבצע הליך הגירושין.

הדרך השניה-

בני זוג שלא מצליחים להגיע ביניהם להסכמות- ולו בנושא הגירושין יצטרכו לנהל הליך משפטי, לעיתים הליך שמתנהל הן בבית המשפט לעניני משפחה והן בבית הדין הרבני.

מדובר בהליך ארוך ויקר, כאשר הטריבונל המשפטי הוא שיקבע בכל המחלוקות בין הצדדים.

המשמעות של אי הגעה להסכמות בין בני הזוג היא העברת השליטה על כל הנושאים הנלווים לגירושין : מזונות, רכוש וזמני שהות(לשעבר משמורת)  לטריבונל שידון בתיק.

שירלי גלילי, עורכת דין גירושין בתל אביב

מאמרים משפטים מאת שירלי גלילי - משרד עורכי דין וגישור

עורך דין לענייני משפחה

אלימות במשפחה

בשנת 1997 היתה לי הזכות להיות סטודנטית בקורס בחירה "אלימות במשפחה". הסטודנטים שלקחו חלק בקורס המעשי הזה, ואני ביניהם, זכו ללמוד קורס מעשי על אלימות

עורך דין לענייני משפחה

משמורת ילדים – זמני שהות

המונח משמורת ילדים אינו קיים עוד והמונח המשפטי העדכני הוא זמני שהות, שבעבר כונו "הסדרי ראיה". הגישה הרווחת כיום היא שהאחריות של שני ההורים על