הפחתת והגדלת מזונות

Share This Post

קיימות שתי דרכים לפיהן ניתן לקבוע את סכום המזונות: בהסכמת ההורים או בהעדר הסכמה – באמצעות הליך משפטי.

כאשר הורים מסכימים על סכום המזונות הם יערכו הסכם שבו יפרטו את ההסכמה שלהם ובית המשפט או בית הדין הרבני יאשרו את ההסכמה הזו ויהפכו אותה לפסק דין.

כאשר אין הסכמה בין ההורים בית המשפט או בית הדין הרבני יצטרכו לקבוע את סכום המזונות אחרי שהצדדים יגישו את המסמכים הדרושים ואחרי שהצדדים עצמם ייחקרו.

בין אם ההורים הגיעו להסכמה על סכום המזונות וההסכם ביניהם קיבל תוקף של פסק דין ובין אם ההורים לא הגיעו להסכמות ובית המשפט לעניני משפחה או בית הדין הרבני קבעו את סכום המזונות בהחלטה שיפוטית, ישנם תנאים מסוימים שמאפשרים לדון מחדש בפסק הדין למזונות – כלומר להגדילו או להקטינו.

הצד שמבקש לשנות את סכום המזונות לאחר שכבר קיים פסק דין למזונות, צריך לפנות לערכאה השיפוטית שנתנה את פסק הדין למזונות באמצעות הגשת תביעה להקטנת או הגדלת סכום מזונות.

באילו תנאים ניתן לבקש את שינוי סכום המזונות?

לפי הפסיקה קיימים שלושה תנאים מצטברים בהם ניתן לתבוע את שינוי סכום המזונות:

  1. שינוי נסיבות מהותי אשר הופך את הותרת פסק הדין על כנו –ללא צודק
  2. הותרת פתח לשינוי נסיבות
  3. התנהלות בתום לב.

הפסיקה גם קבעה שכאשר מדובר על סכום מזונות שנקבע בהסכם בין ההורים, הוא לא ישונה בנקל אלא רק במקרים בולטים.

הרציונל לכך הוא ש- הסכם גירושין מסדיר תחומים רבים לגביהם ישנן מחלוקות בין בני הזוג ולכן יש לבחון את ההסכמה כמקשה אחת.

מהו "שינוי נסיבות מהותי"?

סכום המזונות נקבע בעיקרו לפי נסיבות המצב הכלכלי של ההורים וכן לפי נסיבות הצרכים של הילדים. לפיכך, המונח "שינוי נסיבות" מתייחס בעיקרו לשינוי בנסיבות הללו.

כדי למנוע מצב שבו כל שינוי קל ולא משמעותי של הנסיבות הללו יוביל לשינוי סכום המזונות, דבר שעלול לפגוע ביציבות היחסים בין הצדדים וכמובן בשלומם של הילדים, קבעה הפסיקה שרק שינוי מהותי של הנסיבות יצדיק את שינוי סכום המזונות.

עוד נקבע ששינוי מהותי הינו שינוי משמעותי (להבדיל משינוי קל ערך וחסר חשיבות), שינוי מתמשך (להבדיל משינוי זמני וארעי בלבד), וכן שינוי בלתי צפוי (כלומר, שינוי שלא נצפה מראש על ידי הצדדים ולא נלקח בחשבון בעת קביעת סכום המזונות המקורי).

דוגמאות ל"שינוי נסיבות מהותי" שמצדיק את הפחתת סכום המזונות

כאמור, סכום המזונות נקבע בעיקרו לפי נסיבות המצב הכלכלי של ההורים וכן לפי הצרכים של הילדים.

לפיכך שינוי נסיבות מהותי שמצדיק את הפחתת סכום המזונות יכול להתבטא בדוגמאות הבאות:

  1. שינוי משמעותי לטובה במצב הכלכלי של ההורה שמקבל את המזונות או שינוי משמעותי לרעה במצבו של ההורה שמשלם את המזונות.
  2. הגדלת זמני השהות של הילד עם ההורה שנושא בתשלום המזונות.
  3. לידה של ילד נוסף להורה שמשלם את המזונות איננה מספקת כשלעצמה לצורך הפחתת המזונות, אולם היא תהווה שיקול נוסף שיילקח בחשבון עם שיקולים נוספים לצורך ההכרעה בעניין זה.
  4. כאשר הילד מורד או מתנכר באופן קיצוני ביותר כלפי ההורה שמשלם את המזונות, ומסרב ללא כל צידוק להיות איתו בקשר. יובהר כי סעיף זה מופעל על ידי בתי המשפט במקרים חריגים.

דוגמאות ל"שינוי נסיבות מהותי" שמצדיק את הגדלת סכום המזונות

מטבע הדברים, "שינוי נסיבות מהותי" שמצדיק את הגדלת המזונות יהיה הפוך לשינויים שמצדיקים את הפחתתו, וזאת כפי שיודגם להלן:

  1. שינוי משמעותי לרעה במצב הכלכלי של ההורה שמשלם את המזונות או שינוי משמעותי לטובה במצבו של ההורה שמקבל את המזונות.
  2. הקטנת היקף שעות השהות של הילד עם ההורה שמשלם את המזונות.
  3. מעבר מזמני שהות שווים לזמני שהות בהם נושא אחד מההורים באופן עיקרי.
  4. הגדלה משמעותית בהיקף צרכיו של הילד (כגון בעיות רפואיות שטיפולן אינו מכוסה בסל הבריאות). יובהר כי עצם גדילת הילד אינה מהווה שינוי נסיבות מהותי כשלעצמה, למעט במקרה שבו גדילתו כרוכה בהוצאה בלתי צפויה וחריגה.

הלכת בע"מ 919/15 איננה מהווה שינוי נסיבות מהותי

הלכת בע"מ 919/15 שניתנה על ידי ביהמ"ש העליון ביולי 2017, קבעה בעיקרה ששני ההורים יחדיו נושאים בתשלום הוצאות הילדים בגילאי ילדים מגיל 6 עד 15 לפי יכולותיהם הכלכליות וחלוקת זמני השהות של הילדים אצל כל אחד מההורים. הלכה זו שינתה את ההלכה הקודמת שקבעה שרק האב נושא בהוצאות הילדים גם כאשר מדובר בזמני שהות שווים (בעבר בגין זמני שהות שווים נהגו להפחית 25% מסכום המזונות).

כיום המזונות נקבעים לפי היכולת הכלכלית של ההורים וזמני השהות כך שגם בזמני שהות שאינם שיויונים ואינם קרובים לשיויונים ישנה התייחסות גם לזמן מצומצם שבו נמצא הילד באחריות אחד ההורים.

הלכת בע"מ 919/15 עוררה מחלוקת בשאלה האם היא עצמה יכולה להוות שינוי נסיבות מהותי שיכול להביא להפחתת סכום מזונות שנקבע לפני שהיא ניתנה, ביולי 2017 כאמור לעיל.

בפסק הדין שניתן על ידי בית המשפט העליון בבע"מ 7670/18 הבהיר בית המשפט העליון שהלכת בע"מ 919/15 איננה מהווה כשלעצמה שינוי נסיבות מהותי שמצדיק את הפחתת המזונות וזאת על מנת להגן על העקרונות הבסיסיים של סופיות הדיון, שמירת היציבות המשפחתית וטובת הילד.

לכן אב שמבקש להפחית את המזונות שבהם חוייב לפני ההלכה החדשה יידרש להוכיח שינוי נסיבות מהותי ולא יוכל להסתפק בעצם קיומה של ההלכה החדשה.

מאמרים משפטים מאת שירלי גלילי - משרד עורכי דין וגישור

עורך דין לענייני משפחה

אלימות במשפחה

בשנת 1997 היתה לי הזכות להיות סטודנטית בקורס בחירה "אלימות במשפחה". הסטודנטים שלקחו חלק בקורס המעשי הזה, ואני ביניהם, זכו ללמוד קורס מעשי על אלימות

עורך דין לענייני משפחה

משמורת ילדים – זמני שהות

המונח משמורת ילדים אינו קיים עוד והמונח המשפטי העדכני הוא זמני שהות, שבעבר כונו "הסדרי ראיה". הגישה הרווחת כיום היא שהאחריות של שני ההורים על