יפוי כח מתמשך הינו מסמך משפטי חדש יחסית, משנת 2016, שמאפשר לכל אדם בגיר למנות לעצמו אדם אחר שיטפל בעתיד בענייניו האישיים, הרפואיים, והרכושיים, וזאת למקרה שכישוריו השכליים וצלילות דעתו חלילה ידרדרו בעתיד כך שהוא לא יוכל לטפל בעניינים אלו בעצמו.
מדובר, למשל, במצבים בהם כישוריו השכליים של מייפה הכח ידרדרו עקב מחלה קשה, מחלות זקנה כגון דמנציה/אלצהיימר, תאונה, הפרעה נפשית, ולמעשה כל בעיה שעלולה לפגוע בכישוריו השכליים.
בנוסף, באפשרותו של הממנה גם לקבוע הנחיות מקדימות במסגרת יפוי הכח המתמשך, ובמסגרתן לפרט מהן הפעולות וההחלטות שהוא רוצה שיינקטו בשמו ועבורו במידה שמצבו חלילה ידרדר כאמור, אם כי הוא גם יכול להותיר זאת לשיקול הדעת של מיופה הכח.
התחליף לעריכת יפוי כח מתמשך למקרה שאדם איבד את כישוריו השכליים ויכולתו לטפל באופן עצמאי בענייניו, הינו מינוי אפוטרופוס. מינוי אפוטרופוס נעשה על ידי בית המשפט, וזאת לפי בקשה שהוגשה על ידי בן הזוג, קרוב משפחה, או היועץ המשפטי לממשלה (סעיף 33 (ב) לחוק הכשרות והאפוטרופסות).
מכאן גם נובע ההבדל המהותי בין עריכת יפוי כח מתמשך לבין מינוי אפוטרופוס: בעוד שבמסגרת יפוי הכח המתמשך, הממנה בוחר בעצמו מי יטפל בו ובענייניו ובאיזה אופן, אזי במקרה של מינוי אפוטרופוס, אין לו כל שליטה על כך, מאחר שבית המשפט הוא שממנה את האפוטרופוס לפי בקשת הגורמים שצויינו לעיל, ואילו האפוטרופוס הוא זה שקובע כיצד לטפל בענייניו. אמנם, האפוטרופוס כפוף לכאורה לפיקוח בית המשפט, אולם פיקוח זה לא תמיד נאכף כדבעי בפועל.
מכאן נובע, איפוא, שכדאי לכל מי שמעוניין לקבוע בעצמו מראש מי יטפל בו בעתיד ובאיזה אופן, לערוך לעצמו יפוי כח מתמשך. ניתן לומר שיפוי הכח מתמשך מאפשר לאדם לבחור ולמנות לעצמו מראש מעין אפוטרופוס, בעודו עדיין כשיר שכלית וצלול במוחו, וגם לקבוע מראש כיצד אותו אפוטרופוס ייטפל בו ובענייניו. מטבע הדברים, המלצה זו מתאימה למעשה לכל אחד, ולא רק למי שכבר חולה במחלה קשה וכדומה, מאחר וכל אחד יכול להיקלע לפתע פתאום למצב שבו ייבצר ממנו לטפל בעצמו, כגון עקב תאונה, שבץ מוחי, וכדומה.
מהם העניינים שניתן להכליל ביפוי הכח המתמשך?
במסגרת יפוי הכח המתמשך, על הממנה לקבוע מהם העניינים שלגביהם מיופה הכח מוסמך לפעול בשמו ולמענו: עניינים אישיים, עניינים רפואיים, ועניינים רכושיים. ניתן להכליל במסגרת יפוי הכח המתמשך את כל העניינים הללו או רק חלק מהם.
עניינים אישיים כוללים את קביעת מקום מגוריו של המייפה, הטיפול בצרכיו היומיומיים, רווחתו האישית, וכדומה.
עניינים רכושיים כוללים טיפול בנכסיו של המייפה, כגון ניהול נכסים מושכרים, מכירת נכסים, ניהול חשבונות בנק, טיפול בתשלומים והתחייבות שחלים על המייפה, ועוד.
כיצד עורכים את יפוי הכח המתמשך?
ניתן לערוך את יפוי הכח המתמשך אך ורק באמצעות עורך דין שעבר הכשרה מיוחדת בנושא זה מטעם האפוטרופוס הכללי
יפוי הכח צריך להיחתם על ידי מייפה הכח, מיופה הכח, ועוה"ד. עוה"ד צריך לאשר בחתימתו שמייפה הכח ומיופה הכח חתמו על המסמך בפניו, וזאת לאחר שהוא הסביר להם את משמעויות יפוי הכח המתמשך.
לאחר מכן יש להפקיד את יפוי הכח המתמשך במשרדי האפוטרופוס הכללי.
כיצד נכנס יפוי הכח המתמשך לתוקף?
ייפוי כוח המתמשך ייכנס לתוקף במועד שבו חדל הממנה מלהיות מסוגל להבין בעניינים שלגביהם ניתן ייפוי הכוח המתמשך (אישיים, רפואיים, או רכושיים), וזאת בהתאם לתנאים שקבע הממנה ביפוי הכח שלו.
תנאים אלו יכולים להיות בהתאם לשיקול דעת משותף של מיופה הכח ואדם נוסף שקרוב לממנה ואשר יכולים להעיד שאכן הגיע השלב שבו הוא אינו מבין בענייניו, או בקרות אירוע מסוים כגון אשפוז פסיכיאטרי, או לפי חוות דעת מומחה.
ככל שהתנאים לכניסת יפוי הכח לתוקף התקיימו, על מיופה הכח למסור לאפוטרופוס הכללי תצהיר לפיו התנאים התקיימו וכי הוא הודיע על כך לממנה ולמיידע (אדם אחד או מספר אנשים שלגביהם נקבע שעל מיופה הכח ליידע ולדווח להם על פעולותיו).
לאחר מכן על האפוטרופוס הכללי למסור למיופה הכוח אישור שייפוי הכוח נכנס לתוקף, וכן לשלוח הודעה על כך לממנה ולמיודע.
על מיופה הכח לפעול כעת בהתאם לסמכויות שנקבעו בייפוי הכוח המתמשך ולהציג לכל דורש, בהתאם לצורך, עותק של ייפוי הכוח המתמשך שנושא את אישור האפוטרופוס הכללי (חותמת שמציינת את תאריכי ההפקדה והכניסה לתוקף).
כיצד ניתן לבטל את יפוי הכח המתמשך?
הממנה רשאי לבטל את יפוי הכח המתמשך בכל עת שירצה בכך, בתנאי שהוא לא הגביל את עצמו במפורש במסגרת יפוי הכח. לשם כך עליו להודיע על כך למיופה הכוח ולאפוטרופוס הכללי באמצעות טופס הודעה על ביטול.
בנוסף, גם בית המשפט מוסמך להחליט על ביטול ייפוי כוח מתמשך במקרה שמיופה הכוח לא הפעיל את סמכויותיו כראוי.